mechanische ventilatie

 

Meer Informatie?

Laat uw gegevens achter en wij nemen vrijblijvend contact met u op.

 

Voor al uw duurzame installatietechniek

Wij ontwerpen, installeren en onderhouden (duurzame) elektrotechnische- en werktuigbouwkundige installaties voor woningen, utiliteit en industrie.

Maak een afspraak

Wat zeggen klanten?

Erg blij dat onze CV ketel na onze verhuizing kon worden nagekeken door de toppers van ITD. Vakkundig personeel die weten wat ze doen. Daarnaast een goede uitleg gekregen over het onderhoud wat werd gepleegd. Al met al dus dik tevreden! 

- Hendrika de Jong

 

Recente projecten

 

Aangesloten bij:

 

atag logobrink logosterkin logo echte installateur

Mechanische Ventilatie |Friesland | Groningen | Drenthe |

Een mechanisch ventilatiesysteem: wat is dat?

Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor een goede afvoer van 'vieze' lucht in huis en zorgt ervoor dat de lucht schoon blijft.  De schone lucht komt vanzelf binnen via ventilatieroosters en openstaande ramen. Mechanische ventilatie wordt voornamelijk toegepast in toiletten, badkamers en keukens. 

Sinds begin jaren 70 worden huizen in Nederland voorzien van een ventilatie met mechanische afvoer. Naar schatting heeft ongeveer 1 op de 3 Nederlandse huizen een mechanisch gestuurd luchtafvoersysteem. 

De werking en besturing van het systeem

Vaak wordt een  mechanisch  ventilatiesysteem verward met een plafondventilator of afzuigkap in de keuken. Echter is dit niet het geval.   Het is een afzuigsysteem dat door het hele huis voortdurend lucht afvoert uit huis.

De ventilatie unit is vaak geplaatst in dezelfde ruimte als de CV ketel. Hier vindt je dan ook de afvoerbuizen die verdwijnen in het plafond of in de muur. 

Het systeem is handmatig gestuurd en kan bediend worden met een regelknop. Deze regelknop heeft normaliter 3 standen. Deze 3 standen bepalen de hoeveelheid lucht die afgevoerd wordt door het mechanische ventilatiesysteem.

Onderhoud mechanisch ventilatiesysteem

Het is zeer belangrijk dat het mechanisch ventilatiesysteem goed onderhouden wordt. Dit onderhoud moet gedaan worden door een onderhoudsspecialist en kunt u niet zelf doen.

Met name de ventilatie unit is van uitzonderlijk belang. Deze dient dan ook één keer in de 2 jaar onderhouden te worden. Daarnaast dient elke vier jaar het gehele systeem gecontroleerd te worden. Het schoonmaken van de afvoerkanalen is iets dat een keer per acht jaar gedaan moet worden. 

Bij ITD Drachten hebben wij voor dit onderhoud een service abonnement. Al vanaf € 4,50 per maand heeft u bij ons een onderhoudscontract voor uw mechanische ventilatie. 

Bekijk hier onze abonnementen en sluit meteen een service contract af>>>

Vervangen van het mechanische ventilatie systeem

Is de ventilatie unit erg lawaaiig en is de afzuiging niet meer wat het geweest is? Dan is het tijd voor de vervanging van de unit. Ervaring leert is dat de ventilatie box elke 15 jaar vervangen moet worden. Daarnaast is er in de afgelopen jaren ontzettend veel veranderd en zijn de ventilatie units een stuk zuiniger geworden. Door de unit te vervangen bespaart u dus ook nog eens stroom. 

Als uw unit aan vervanging toe is, raden wij het ten zeerste aan om ook de rest van het systeem te laten reinigen. Vraag één van onze specialisten om advies als u twijfelt over de werking van uw systeem. Wij voorzien u graag van advies. Klik op onderstaande button of bel 0512 54 10 30.

Nieuw systeem in bestaande bouw

Een nieuw mechanisch systeem in een bestaand huis met op dit moment alleen nog natuurlijke ventilatie komt niet erg vaak voor. Desalniettemin is het wel mogelijk om het in te laten bouwen en aan te sluiten op bestaande afvoerkanalen. Wij raden dit echter niet aan omdat het een kostbare klus is en er betere alternatieven zijn.

 

Alternatieven voor een mechanisch ventilatie systeem

Als u dan toch een ventilatiesysteem wilt, is een beter alternatief dan een mechanisch ventilatie systeem, het vraaggestuurde mechanische ventilatiesysteem. Dit systeem werkt op basis van CO2-sensoren in de woonkamer en slaapkamers en/of vochtsensoren in de badkamer en keuken, die bepalen hoeveel lucht afgevoerd moet worden. Daardoor wordt er ventilatie efficiënter en gaat er minder warmte verloren.

Een andere mogelijkheid is het zogenaamde WTW (warmte terugwin) installatie. Dit systeem zorgt dat de vieze lucht naar buiten gaat en dat er verse (verwarmde) lucht wordt toegevoerd in woon-, leef- en slaapvertrekken.

Lees hier meer over vraaggestuurde (Co2) mechanische ventilatiesystemen>>>

Behoefte aan meer advies over mechanische ventilatie?

Woonachtig in Friesland, Groningen of Drenthe en behoefte aan meer advies over de systemen? Vanzelfsprekend helpen wij u graag met uw vragen over de mogelijkheden, het onderhoud of de vervanging van mechanische ventilatiesystemen. U kunt contact opnemen en een vrijblijvende afspraak maken met één van onze specialisten.