Warmte terugwin installatie

 

Meer Informatie?

Laat uw gegevens achter en wij nemen vrijblijvend contact met u op.

 

Voor al uw duurzame installatietechniek

Wij ontwerpen, installeren en onderhouden (duurzame) elektrotechnische- en werktuigbouwkundige installaties voor woningen, utiliteit en industrie.

Maak een afspraak

Wat zeggen klanten?

Erg blij dat onze CV ketel na onze verhuizing kon worden nagekeken door de toppers van ITD. Vakkundig personeel die weten wat ze doen. Daarnaast een goede uitleg gekregen over het onderhoud wat werd gepleegd. Al met al dus dik tevreden! 

- Hendrika de Jong

 

Recente projecten

 

Aangesloten bij:

 

atag logobrink logosterkin logo echte installateur

Warmte Terugwin Installaties (WTW Systeem)

WTW systemen en de EPN

In de afgelopen jaren is er veel aandacht besteed aan de normen bij het bouwen van nieuwe woningen. Ook wordt er door veel woningbouwverenigingen veel geïnvesteerd in de verbouw van bestaande bouw. Hierin is de zogenaamde EPN (Energie Prestatie Norm) van grote invloed. 

Door deze norm heeft de warmte terugwin installatie enorm veel terrein gewonnen. Hieronder vindt u een uitgebreide uitleg over de werking van WTW systemen en de voordelen en nadelen van het systeem.

Wat houdt een WTW systeem in?

De naam zegt het eigenlijk al: een warmte terugwin installatie. Een WTW systeem zorgt ervoor dat de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht wordt teruggewonnen zodat de verse lucht die binnen komt, verwarmd wordt. 

Deze werking zorgt ervoor dat er geen geen warmte verloren gaat bij de ventilatie. Waar dit bij andere systemen wel zo is.

Werking van een Warmte terugwin Installatie

Een Warmte terugwin installatie is een zogenaamd 'gesloten systeem' De ventilatie unit zelf bestaat uit twee ventilatoren en een warmtewisselaar. Daarnaast zijn er woning meerdere afzuigpunten geplaatst die zorgen voor aanvoer en afvoer.

De afzuigpunten bevinden zich vaak in de natte ruimten, zoals bijvoorbeeld de keuken, de douche en de WC. Vanuit deze ruimten wordt de vochtige gebruikte (warme) lucht uit de woning aangezogen en langs de warmtewisselaar in het WTW Systeem geleid.

Net als de binnenlucht wordt de aangevoerde buitenlucht ook langs de warmtewisselaar geleid. Deze lucht wordt door de unit van het warmte terugwin systeem opgewarmd. Vervolgens wordt de warme lucht via de luchtkanalen in verschillende vertrekken van de woning geblazen.

Essentieel is dat de beide luchtstromen (uitgaand en inkomend) van elkaar gescheiden zijn. De verschillende stromen komen dus tijdens het verwarmingsproces niet met elkaar in contact.

Voordelen van een WTW Systeem

Mogelijke nadelen van het systeem

In de afgelopen jaren is de werking van een wtw systeem meerdere malen bekritiseerd. De systemen zouden niet altijd goed werken en de schone lucht die aangevoerd zou moeten worden, bleek niet zo schoon als gedacht. In de meeste gevallen betreft het hier een systeem welke niet op de juiste manier is geïnstalleerd of niet juist wordt gebruikt. Ook het onderhoud laat vaak te wensen over.

Bij ITD Drachten kennen wij de kritieke punten van de installatie en het gebruik van een warmte terugwin systeem. Doordat wij veel ervaring hebben met dit soort duurzame ventilatiesystemen, zijn wij in staat met zorg het ontwerp en de installatie uit te voeren.  Zo kiezen wij met zorg de aanvoer en afvoerpunten en zorgen wij ervoor dat de diameter van de ventilatiekanalen juist zijn.

Misschien wel het belangrijkste van een goed werkend WTW systeem: een goed geïnformeerde gebruiker: De meeste mensen met een warmte terugwin installatie hebben onvoldoende kennis van hun ventilatiesysteem en de gebruiks- en onderhoudseisen. Zo wordt de de verschillende standen haast niet gebruikt en worden de voorschriften voor filteronderhoud niet gevolgd en worden de filters in plaats van vervangen, gereinigd. 

Onderhoud van de WTW installatie

Zoals hierboven ook beschreven, is het belangrijk dat het warmte terugwin systeem goed onderhouden wordt. Dit onderhoud kunt u voor een deel zelf doen (filters vervangen). Echter dient een deel van het onderhoud gedaan te worden door een onderhoudsspecialist. 

Met name de ventilatie unit is van uitzonderlijk belang. Deze dient dan ook één keer in de 1,5 tot 2 jaar onderhouden te worden. Daarnaast dient elke vier jaar het gehele systeem gecontroleerd te worden. 

Bij ITD Drachten hebben wij voor dit onderhoud een service abonnement. Al vanaf € 4,50 per maand heeft u bij ons een onderhoudscontract voor uw WTW Systeem.

Bekijk hier onze abonnementen en sluit meteen een service contract af>>>

Nieuw ventilatiesysteem laten installeren door ITD

Gaat u binnenkort nieuw bouwen en moet u voldoen aan de EPN norm? Dan is een Warmte terugwin systeem een uitstekende keuze. Laat ITD Drachten u adviseren over uw specifieke situatie en de best passende oplossing. Door onze jarenlange ervaring kennen wij de knelpunten en kunnen wij u goed begeleiden bij het ontwerp en de installatie. Neem contact op met onze specialisten en plan een vrijblijvende afspraak in!