Duurzaam wonen is het voorzien van onze behoeften, zonder dat economie, mens, dier of milieu hierbij in gevaar wordt gebracht. In essentie verstaan we onder duurzaam leven: bewust consumeren en bewust omgaan met onze wereld. Het voordeel van duurzame energie, is dat deze bronnen niet uitgeput raken, zoals zon, wind, aarde en water. Duurzaam wonen wordt steeds populairder omdat steeds meer mensen zien wat voor impact dat heeft op zowel het milieu als de portemonnee.
In dit artikel lees je niet alleen waarom je duurzaam wilt leven en waarom duurzaam wonen zo belangrijk is. We geven je ook tips om je huis zo makkelijk mogelijk duurzaam te maken. Tenslotte laten we zien op welke manier ITD B.V. je kan helpen met het bereiken van deze slimme en verantwoordelijke manier van leven. Zakelijk energie besparen? Bekijk dan ons artikel over energie besparen voor bedrijven.
“Het enige wat de hele wereld met elkaar gemeen heeft is de aarde.“
De zeespiegel stijgt gemiddeld met 3,2 millimeter per jaar en in Nederland is de temperatuur de afgelopen eeuw met 2°C toegenomen. Dit komt doordat steeds meer broeikassen zich in de lucht verzamelen. Deze broeikassen zorgen ervoor dat de warmte goed wordt vastgehouden. De belangrijkste broeikassen zijn methaan, lachgas, waterdamp en CO2 en deze gassen zijn ook wel bekend onder koolzuurgas.
De gevolgen van de opwarming van de aarde zijn schrikbarend. Dieren kunnen de verschuivingen in ecosystemen niet bijhouden. Dit leidt tot het uitsterven van veel verschillende diersoorten. De opwarming van de aarde heeft ook gevolgen voor de landbouw. Er vinden steeds meer misoogsten plaats en dit leidt tot minder opbrengsten en dus honger en armoede. Wanneer we met elkaar overstappen naar een duurzame wereld waarin we bewust omgaan met onze ecologische voetafdruk, kunnen we ondenkbare gevolgen voorkomen.
“Waar ik voor sta is waar ik op sta.“
De ecologische of mondiale voetafdruk is kort gezegd een getal dat weergeeft hoeveel impact je leven op de aarde heeft. Zorg je bijvoorbeeld voor veel CO2 uitstoot? Of maak je gebruik van groene energie? Deze aspecten worden allemaal meegenomen in het bepalen van je ecologische voetafdruk.
Als de ruimte op aarde eerlijk verdeeld zou zijn, heeft ieder persoon 1,8 hectare tot zijn of haar beschikking. Op dit moment is de gemiddelde ecologische voetafdruk op aarde 2,3. Dit betekent dat we met elkaar veel meer gebruiken dan dat de aarde ons kan bieden. De natuurlijke reserves van de aarde raken op deze manier op.
Rijke landen hebben over het algemeen de grootste voetafdruk. Ontwikkelingslanden hebben de kleinste voetafdruk en doen het wat dat betreft veel beter. Deze arme landen vangen ook de zware klappen op van de gevolgen van de te grote voetafdruk van de Westerse landen. In Nederland is de gemiddelde voetafdruk 4,4 hectare. Dit komt overeen met de gemiddelde voetafdruk in Europa. Afrika is met 1,1 hectare het continent met de laagste voetafdruk. Noord-Amerika is het continent met de grootste voetafdruk. Deze bedraagt 9,4 hectare.
“De toekomst is voor degenen die zich er vandaag al op voorbereiden.“
Met duurzaam wonen help je niet alleen jezelf, het milieu, de volgende generatie, de aarde of de dieren. Met duurzaam wonen bespaar je op de lange termijn ook een hoop geld. Het is de investering dubbel en dwars waard. ITD B.V. is specialist op het gebied van duurzame en energiebesparende installatietechnieken. Een voorbeeld van investeren in de toekomst op het gebied van duurzaamheid is gasloos bouwen. Gasloos bouwen is sinds 1 juli 2018 in Nederland verplicht geworden. Dit komt door de opwarming van de aarde. De CO2 uitstoot moet fors teruggedrongen worden. Dit zijn ingrijpende veranderingen van de overheid om bij te dragen aan een duurzame wereld. Draag jij ook je steentje bij?
De eerste stap naar een duurzame leefomgeving is het bewust worden van de situatie. Sinds de jaren 70 worden grootschalige milieucampagnes gevoerd om mensen bewust te maken van het feit dat het niet goed gaat met onze aardbol.
Je denkt misschien dat het niet veel uit maakt of je net iets langer doucht, of de tv aan laat staan als je even vijf minuten naar de supermarkt gaat. Toch begint een duurzame wereld met het maken van kleine stapjes. Voor deze kleine stapjes ben jezelf verantwoordelijk! Wees niet alleen zelf bewust maar spoor ook anderen aan om hier bewust mee om te gaan. Samen bereiken we sneller resultaat.
Benieuwd naar wat je vandaag al kan doen om bij te dragen aan een duurzame wereld? Bekijk hieronder onze 7 tips om je huis makkelijk duurzamer te maken.
“Het klimaatprobleem is geen probleem voor morgen, het is een probleem van gisteren.“
Benieuwd hoe jij je school energiebewust kan maken? Bekijk hier onze 5 tips voor het besparen op energie voor scholen en onderwijsinstellingen.
Het Helmhout 45, 9206 AZ, |
Wij zijn aangesloten bij:
BIJ STORINGEN BELLEN: 0512-541030 |