Duurzaam wonen

 

Meer Informatie?

Laat uw gegevens achter en wij nemen vrijblijvend contact met u op.

 

Voor al uw duurzame installatietechniek

Wij ontwerpen, installeren en onderhouden (duurzame) elektrotechnische- en werktuigbouwkundige installaties voor woningen, utiliteit en industrie.

Maak een afspraak

Wat zeggen klanten?

Erg blij dat onze CV ketel na onze verhuizing kon worden nagekeken door de toppers van ITD. Vakkundig personeel die weten wat ze doen. Daarnaast een goede uitleg gekregen over het onderhoud wat werd gepleegd. Al met al dus dik tevreden! 

- Hendrika de Jong

 

Recente projecten

 

Aangesloten bij:

 

atag logobrink logosterkin logo echte installateur

Duurzaam wonen zonder gas

Duurzaam wonen is het voorzien van onze behoeften, zonder dat economie, mens, dier of milieu hierbij in gevaar wordt gebracht. In essentie verstaan we onder duurzaam leven: bewust consumeren en bewust omgaan met onze wereld. Het voordeel van duurzame energie, is dat deze bronnen niet uitgeput raken, zoals zon, wind, aarde en water. Duurzaam wonen wordt steeds populairder omdat steeds meer mensen zien wat voor impact dat heeft op zowel het milieu als de portemonnee.

Waarom duurzaam wonen?

In dit artikel lees je niet alleen waarom je duurzaam wilt leven en waarom duurzaam wonen zo belangrijk is. We geven je ook tips om je huis zo makkelijk mogelijk duurzaam te maken. Tenslotte laten we zien op welke manier ITD B.V. je kan helpen met het bereiken van deze slimme en verantwoordelijke manier van leven. Zakelijk energie besparen? Bekijk dan ons artikel over energie besparen voor bedrijven.

 

“Het enige wat de hele wereld met elkaar gemeen heeft is de aarde.“
 

Waarom is duurzaamheid zo belangrijk?

De zeespiegel stijgt gemiddeld met 3,2 millimeter per jaar en in Nederland is de temperatuur de afgelopen eeuw met 2°C toegenomen. Dit komt doordat steeds meer broeikassen zich in de lucht verzamelen. Deze broeikassen zorgen ervoor dat de warmte goed wordt vastgehouden. De belangrijkste broeikassen zijn methaan, lachgas, waterdamp en CO2 en deze gassen zijn ook wel bekend onder koolzuurgas.

De gevolgen van de opwarming van de aarde zijn schrikbarend. Dieren kunnen de verschuivingen in ecosystemen niet bijhouden. Dit leidt tot het uitsterven van veel verschillende diersoorten. De opwarming van de aarde heeft ook gevolgen voor de landbouw. Er vinden steeds meer misoogsten plaats en dit leidt tot minder opbrengsten en dus honger en armoede. Wanneer we met elkaar overstappen naar een duurzame wereld waarin we bewust omgaan met onze ecologische voetafdruk, kunnen we ondenkbare gevolgen voorkomen.

 

“Waar ik voor sta is waar ik op sta.“
 

De ecologische voetafdruk

De ecologische of mondiale voetafdruk is kort gezegd een getal dat weergeeft hoeveel impact je leven op de aarde heeft. Zorg je bijvoorbeeld voor veel CO2 uitstoot? Of maak je gebruik van groene energie? Deze aspecten worden allemaal meegenomen in het bepalen van je ecologische voetafdruk.

Als de ruimte op aarde eerlijk verdeeld zou zijn, heeft ieder persoon 1,8 hectare tot zijn of haar beschikking. Op dit moment is de gemiddelde ecologische voetafdruk op aarde 2,3. Dit betekent dat we met elkaar veel meer gebruiken dan dat de aarde ons kan bieden. De natuurlijke reserves van de aarde raken op deze manier op.

Rijke landen hebben over het algemeen de grootste voetafdruk. Ontwikkelingslanden hebben de kleinste voetafdruk en doen het wat dat betreft veel beter. Deze arme landen vangen ook de zware klappen op van de gevolgen van de te grote voetafdruk van de Westerse landen. In Nederland is de gemiddelde voetafdruk 4,4 hectare. Dit komt overeen met de gemiddelde voetafdruk in Europa. Afrika is met 1,1 hectare het continent met de laagste voetafdruk. Noord-Amerika is het continent met de grootste voetafdruk. Deze bedraagt 9,4 hectare.

 

“De toekomst is voor degenen die zich er vandaag al op voorbereiden.“
 

duurzaam wonen met itd bv

 

Duurzaam wonen met ITD B.V.

Met duurzaam wonen help je niet alleen jezelf, het milieu, de volgende generatie, de aarde of de dieren. Met duurzaam wonen bespaar je op de lange termijn ook een hoop geld. Het is de investering dubbel en dwars waard. ITD B.V. is specialist op het gebied van duurzame en energiebesparende installatietechnieken. Een voorbeeld van investeren in de toekomst op het gebied van duurzaamheid is gasloos bouwen. Gasloos bouwen is sinds 1 juli 2018 in Nederland verplicht geworden. Dit komt door de opwarming van de aarde. De CO2 uitstoot moet fors teruggedrongen worden. Dit zijn ingrijpende veranderingen van de overheid om bij te dragen aan een duurzame wereld. Draag jij ook je steentje bij?

 

Vrijblijvend duurzaam advies aanvragen? 

 

Duurzaamheid begint bij jezelf

De eerste stap naar duurzaam wonen begint bij een duurzame leefomgeving en het bewust worden van de situatie. Sinds de jaren 70 worden grootschalige milieucampagnes gevoerd om mensen bewust te maken van het feit dat het niet goed gaat met onze aardbol. 

Je denkt misschien dat het niet veel uit maakt of je net iets langer doucht, of de tv aan laat staan als je even vijf minuten naar de supermarkt gaat. Toch begint een duurzame wereld met het maken van kleine stapjes. Voor deze kleine stapjes ben jezelf verantwoordelijk! Wees niet alleen zelf bewust maar spoor ook anderen aan om hier bewust mee om te gaan. Samen bereiken we sneller resultaat.

Benieuwd naar wat je vandaag al kan doen om bij te dragen aan een duurzame wereld? Bekijk hieronder onze 7 tips om je huis makkelijk duurzamer te maken.

 

“Het klimaatprobleem is geen probleem voor morgen, het is een probleem van gisteren.“
 

 

7 tips om duurzaam wonen te stimuleren

1. Schakel elektrische apparaten uit wanneer je deze niet gebruikt
​Onderschat het energieverbruik van apparaten elektrische apparaten niet. Zet deze uit wanneer je ze niet gebruikt. Vergeet de apparaten die op stand-by staan niet! Zet je TV ook echt uit wanneer je deze niet gebruikt.
 
2. Verlaag de verwarming en doe een extra trui aan
De goedkoopste en meest voor de hand liggende oplossing als het gaat om de temperatuur in je huis. Heb je het fris? Kleed je dan eerst warm aan voordat je de thermostaat twee graden omhoog zet.
 
3. Zorg voor goede isolatie van je huis
Heb je veel last van tocht? De warmte kan door naden makkelijk ontsnappen. Kit deze naden en kieren dicht met anti-tochtkit.
 
4. Gebruik LED lampen
Wist je dat LED lampen vergeleken met gloeilampen al tot 90% aan energie besparen? Deze makkelijke en verantwoordelijke tip gaat je ontzettend veel kosten besparen.

5. Ga bewust om met het licht
Denk nog één keer na voordat je de lamp in de woonkamer op klaarlichte dag aanzet omdat dit nou eenmaal een gewoonte is. Is dit nou echt nodig? In veel gevallen niet. Hetzelfde geldt voor de slaapkamer of de badkamer. Vergeet niet het licht weer uit te zetten. Het is zonde om deze energie te misbruiken.
 
6. Ga bewust met huishoudelijke apparaten om
Denk hierbij bijvoorbeeld aan witgoed. Kies in de zomer ervoor om je natte kleding op te hangen aan de waslijn in plaats van deze routinematig in de droger te doen. Bestel je nieuwe keukenapparatuur? Let dan op het energieverbruik.
 
7. Douche bewust ​
Zoet water is schaars in de wereld. Douche daarom niet langer dan vijf minuten per keer. Installeer desnoods een waterbesparende douchekop om het jezelf makkelijker te maken. Wist je dat je door slechts vijf minuten per dag te douchen je tot 90 kilo CO2 per jaar kan besparen? Douche daarnaast ook niet te warm. Met het douchen van een temperatuur van 40°C verhoog je niet alleen je ecologische voetafdruk, het is ook nog eens slecht voor je huid. De aanbevolen douchetemperatuur ligt rond de 37°C. 
 

Vrijblijvend duurzaam advies aanvragen? 

 

Benieuwd hoe jij je school energiebewust kan maken? Bekijk hier onze 5 tips voor het besparen op energie voor scholen en onderwijsinstellingen.