Energie besparen bedrijven

 

Meer Informatie?

Laat uw gegevens achter en wij nemen vrijblijvend contact met u op.

 

Voor al uw duurzame installatietechniek

Wij ontwerpen, installeren en onderhouden (duurzame) elektrotechnische- en werktuigbouwkundige installaties voor woningen, utiliteit en industrie.

Maak een afspraak

Wat zeggen klanten?

Erg blij dat onze CV ketel na onze verhuizing kon worden nagekeken door de toppers van ITD. Vakkundig personeel die weten wat ze doen. Daarnaast een goede uitleg gekregen over het onderhoud wat werd gepleegd. Al met al dus dik tevreden! 

- Hendrika de Jong

 

Recente projecten

 

Aangesloten bij:

 

atag logobrink logosterkin logo echte installateur

Energie besparen voor bedrijven (tips)

Zakelijk energie besparen: voor ondernemers met een groen hart

Een flinke kostenpost is voor veel bedrijven vaak de energiepost. Besparen op energie kan voor veel ondernemers lonend zijn. Tijd om dus eens met een scherpte blik te kijken naar het energieverbruik binnen uw bedrijf. Een paar eenvoudige maatregelen kunnen op jaarbasis al veel schelen. Met deze energiebesparende tips gaan de kosten omlaag en de winst omhoog. Daar tekent toch iedere ondernemer voor?
 

Energie besparen bedrijven

Energiekosten van bedrijven

U kunt dit artikel niet lezen zonder hiervoor energie te gebruiken. Een computer, printer, laptop, telefoons en veel andere apparaten gebruiken nu eenmaal energie. Hoe u aan deze energie komt en de hoeveelheid die u verbruikt bepaalt u natuurlijk zelf. Het CBS deed onderzoek naar het gemiddelde energie en gas verbruik van verschillende soorten bedrijven per jaar.

Gemiddelde energie en gasverbruik bedrijven

Tips voor lager energie gebruik: de top 7 energieslurpers

Tip 1 - Verwarming door middel van een klokthermostaat

De temperatuur van een bedrijfspand wordt vaak geregeld met een klokthermostaat. Deze kan worden ingesteld op winter- en zomertijd en op de gewenste buiten- en binnentemperatuur. Deze worden vaak niet regelmatig wordt gecontroleerd. Hierdoor gaat er vaak onnodig warmte verloren. Tip: zet de verwarming een uur voor sluitingstijd uit.

Tip 2 - Airconditioning in plaats van zonwering

In de zomer is het vaak erg warm in bedrijfspanden, daarom maken veel bedrijven gebruik van airconditioning. De airco is vaak later aangeschaft dan de verwarmingsinstallatie en sluiten daarom niet goed op elkaar aan. Het kan dus zo zijn dan ze elkaar eerder tegenwerken dan vervangen.

Tip 3 - Verlichting: LED en TL-D ECO

TL verlichting kan tegenwoordig veel zuiniger. Een duurzame variant is bijvoorbeeld TL-D Eco lamp. In combinatie met een aanwezigheidsdetectie is er minimale verspilling van verlichting. De aanwezigheidsdetectie verlicht een ruimte alleen wanneer er iemand is en gaat automatisch uit wanneer er niemand meer is.

Tip 4 - Luchtverversing buiten werktijden

Ook de luchtverversing is een energieslurper voor veel kantoren. De meeste luchtverversingsinstallaties kunnen zo worden ingesteld dat ze alleen aanstaan tijdens werkuren.


“Laptopgebruik in plaats van desktops scheelt 2/3 van het elektriciteitsverbruik.”
 

Tip 5 - Computers op stand-by

Voor de hand liggend maar in praktijk gaat het vaak niet op, computers helemaal afsluiten. Computers die op stand-by staan gebruiken nog steeds energie.

Tip 6 - Machines en apparaten met hoge energieverbruik

Steeds meer zakelijk apparatuur heeft een energielabel. Let bij de aanschaf van nieuwe machines en apparaten op het energieverbruik.

Tip 7 - Serverruimte gekoeld door een koeltoren of warmtewisselaar

Serverruimtes worden vaak gekoeld door middel van apparatuur. Het is efficiënter en duurzamer om de ruimte te koelen met buitenlucht. Op deze manier is een warmtewisselaar of koeltoren overbodig.


“Luchtgordijnen zijn goed voor het milieu en de portomonnee.”
 

Tip 8 - Schaf een luchtgordijn aan

Heeft u een winkel waar de deur altijd openstaat? Dit geeft uw bedrijf een gastvrije uitstraling, maar dit heeft als gevolg dat er veel warmte verloren gaat. Met een luchtgordijn zorgt u ervoor dat de warmte binnen blijft. Door de vermindering in warmteverlies, worden de huidige verwarmingssystemen minder belast. Let er dus op dat het luchtgordijn goed samenwerkt met de bestaande verwarmingssystemen.

Tip 9 - Maximum temperatuur van thermostaatkranen

Veel bedrijven maken gebruik van thermostaatkranen om in verschillende ruimtes de temperaturen apart in te stellen. Doordat meerdere mensen deze kranen gebruiken, staan ze vaak helemaal open of helemaal dicht. Een mogelijk gevolg hiervan is een hoger energieverbruik. Door de thermostaatkranen voor het gedeelte of helemaal te blokkeren, heeft u invloed op de maximale temperatuur van de kranen.

 

Duurzaam advies

 

Het vijf stappenplan voor energiebewust ondernemen

Om energiebewust te ondernemen kunt u gebruik maken van het vijf stappenplan zoals hieronder beschreven.

1. Waar wordt de meeste energie verbruikt binnen mijn organisatie?

Meten is weten natuurlijk. Door het energieverbruik van uw gehele organisatie of een specifieke afdeling in kaart te brengen, krijgt u allereerst inzicht in het verbruik. Met deze gegevens kunt u een eigen CO2- voetafdruk berekenen. Aan de hand van deze gegevens kunt u probleemgebieden in kaart brengen en op zoek naar oplossingen.


“Een CO2 voetprint is een milieumaat voor ondernemingen. Bedrijven die zich hiermee bezighouden, maken hiermee inzichtelijk hoeveel CO2 ze uitstoten. Door gebruik te maken van de milieumaat is het eenvoudig om de uitstoot te reduceren.”
 

2. Hoe kunt u besparen op het energieverbruik van de organisatie?

Zodra u in de pen heeft wat u verbruikt en uitstoot kunt u vervolgens aan de slag om het energie- en brandstofverbruik te reduceren. Denk hierbij aan:


“Hoeveel u daadwerkelijk kan reduceren kunt u bijhouden via de CO2 Prestatieladder. “
 

3. Hoe kunt u als ondernemer zelf duurzame energie opwekken?

Nadat u reductiemaatregelen hebt genomen, kunt u er ook voor kiezen om zelf de energie op te wekken die u nodig heeft. Door gebruik te maken van de energie uit zon, wind en biomassa. Afhankelijk van de omvang van uw bedrijf, zijn er meerdere mogelijkheden. Neem gerust eens contact met ons op om u te laten informeren.

4. Hoe compenseert u als onderneming de niet te reduceren CO2- uitstoot?

Hoogstwaarschijnlijk kunt u niet in één keer alle CO2 reduceren. U kunt hier toch 100% verantwoordelijkheid voornemen. Op verschillende manieren kunt de uitstoot compenseren. Zelf energie opwekken? Lees hier snel meer over:

5. Hoe communiceert u uw stappen aan stakeholders?

Om iets te kunnen waarderen, moet iemand tenminste op de hoogte zijn. Betrek daarom uw klanten, medewerkers en andere belanghebbenden in deze stappen. Door dit duidelijk te communiceren kunt u ook nog eens anderen inspireren om hetzelfde te doen. Als ondernemers heeft uw wat duurzaamheid betreft een voorbeeldfunctie voor de maatschappij. Een andere positieve bijkomstigheid is dat u voor uw onderneming een unieke positionering creëert in uw markt.

Wilt u een uniek adviestraject? Kosten besparen en duurzamer ondernemen. Neem dan aan de rechterkant contact met ons op. 

Bekijk de energie bespaartips voor:

Scholen en onderwijsinstellingen
Energieneutraal bouwen, hoe doe je dat?