Gasloos bouwen

 

Meer Informatie?

Laat uw gegevens achter en wij nemen vrijblijvend contact met u op.

 

Voor al uw duurzame installatietechniek

Wij ontwerpen, installeren en onderhouden (duurzame) elektrotechnische- en werktuigbouwkundige installaties voor woningen, utiliteit en industrie.

Maak een afspraak

Wat zeggen klanten?

Erg blij dat onze CV ketel na onze verhuizing kon worden nagekeken door de toppers van ITD. Vakkundig personeel die weten wat ze doen. Daarnaast een goede uitleg gekregen over het onderhoud wat werd gepleegd. Al met al dus dik tevreden! 

- Hendrika de Jong

 

Recente projecten

 

Aangesloten bij:

 

atag logobrink logosterkin logo echte installateur

Gasloos bouwen is de toekomst

Het zal u niet ontgaan zijn: vanaf 1 juli jongstleden is het voor woningcorporaties, projectontwikkelaars en particulieren verplicht om nieuwe woningen gasloos te bouwen. Dat betekent dat nieuwbouwwoningen niet meer op het aardgasnetwerk worden aangesloten, terwijl dat voorheen nog verplicht was. Dit zal een positief effect hebben op de CO2 uitstoot, maar een lastige opgave zijn voor de bouwsector. Want woningen volledig aardgasvrij maken is niet bepaald simpel en daarnaast ook zeer onbekend. Toch zal dit allemaal nodig zijn om een klimaatverandering tegen te gaan en de temperatuur wereldwijd weer te laten dalen. 

Alles over de voordelen, de kosten en het waarom van gasloos bouwen 

Gasloos bouwen in de praktijk toepassen is dus een grote verandering, met ook grote gevolgen. In dit artikel gaan we in op wat gasloos bouwen voor u gaat betekenen. Daarnaast geven we antwoord op de volgende vragen:

groen wonen

Waarom wordt gasloos bouwen verplicht?

De overstap naar gasloos bouwen is vastgelegd in de Wet Voortgang Energietransitie (VET). Met deze wet heeft de overheid haar beleid eigenlijk met 180 graden gedraaid. Logisch dus dat ze hierbij niet over één nacht ijs zijn gegaan en er serieuze redenen ten grondslag liggen aan dit besluit.

De laatste jaren is het debat over het bestrijden van klimaatverandering steeds verder aangewakkerd. De Nederlandse overheid wil de CO2-uitstoot drastisch verminderen om de gevolgen van de globale temperatuurstijging te beperken. Zo is eerder al bepaald dat koken op gas in 2050 uitgebannen moet zijn.

De gaskraan gaat dicht

Maar klimaatverandering is niet de enige reden waarom Nederland langzaam van gas afstapt. De gasvelden in ons land raken langzaam uitgeput en er komt een tijd dat ze opraken. Om die situatie voor te blijven zijn alternatieven noodzakelijk. En wat te denken van de aardbevingen in de provincie Groningen van de laatste jaren? De sterke toename hiervan in de laatste jaren heeft de regering ertoe gedwongen om de gaskraan in de komende jaren dicht te draaien. We moeten dus wel naar alternatieven gaan zoeken. Een alternatief is dan dus ook gasloos bouwen. 


“Volgens minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat moet de gaskraan uiterlijk in 2030 helemaal dicht zijn. Het is de bedoeling dat er al vanaf 2022 een stuk minder gas uit de Groningse grond gehaald wordt dan voorheen.“

De voordelen van gasloos bouwen

“Voor een warmtepomp kunnen de subsidies oplopen tot wel 2500 euro.“

Vrijblijvend duurzaam advies aanvragen?

 

Hoe gaat gasloos bouwen er in de praktijk uitzien?

Het is dus duidelijk: de gaskraan gaat dicht en de huizen van de toekomst krijgen geen aansluiting meer op het gasnetwerk. Maar hoe gaat gasloos bouwen er in de praktijk uitzien? En welke alternatieven gaan er worden gebruikt?

Voor bouwbedrijven levert de verandering niet bijzonder veel moeilijkheden op. De rol van de installateur wordt groter en hij krijgt meer verantwoordelijkheden. Daarnaast is het op de juiste plaats aanbrengen van warmtepompen een erg precies karwei waar wel wat extra werk in gaat zitten. Maar kijkend naar het grote geheel verandert er voor bouwbedrijven niet zoveel. Toch geven nog veel gemeenten en bouwbedrijven aan dat ze worstelen met de nieuwe wetgeving en er niet voldoende op hebben geanticipeerd. Een specialist op het gebied van duurzaam bouwen kan u helpen om u op deze grote veranderingen voor te bereiden en gasloos te bouwen.
 

Vrijblijvend duurzaam advies aanvragen?

 

De alternatieven voor gas

Een gasloze woning, hoe gaat die er in de praktijk uitzien? Waar moet men in de toekomst zijn water mee verwarmen en zijn maaltijden mee koken?

Er zijn een aantal alternatieven voor gas om uw huis te verwarmen:

1| Elektriciteit. Eén van de populairste alternatieve manieren om uw woning mee te verwarmen is met elektriciteit. In plaats van een cv-ketel plaatst u dan een warmtepomp in uw huis. Die haalt met behulp van een warmtewisselaar warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Een warmtepomp werkt puur op elektriciteit en u heeft er dus geen gas voor nodig.

2| Stadsverwarming. In grote steden is stadsverwarming een opmars aan het maken als alternatief voor gas. Heeft uw woning stadsverwarming, dan betekent dat dat hij is aangesloten op een netwerk van waterleidingen, een zogenaamd waternet. Uw warme water wordt dan gecreëerd door restwarmte van bijvoorbeeld een elektriciteitscentrale of een fabriek die dichtbij ligt.


“Niet elk huishouden kan gebruik maken van stadsverwarming. Uw woning moet aangesloten zijn op een warmtenet, wat voornamelijk in dorpen en buitengebieden nog lang niet altijd aanwezig is.“
 

3| Biogas. Het derde alternatief is biogas. Dit is wel het minst populaire alternatief, simpelweg omdat er in Nederland niet zoveel van aanwezig is. Biogas wordt geproduceerd door het vergisten van gft-afval of mest. Het is milieuvriendelijker dan aardgas omdat bij de productie ervan geen extra CO2 vrijkomt in de lucht.

4| Een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp is een alternatief, waarbij uw woning wordt verwarmd door middel van een elektrische warmtepomp met een Hr-ketel. Let op dat dit wel pas een duurzaam alternatief is wanneer het gas in de pomp wordt vervangen door groen gas. 

5| Zonnepanelen. Een bekende manier om duurzaam te wonen is het gebruik van zonnepanelen. Op deze manier kunt u zelf uw stroom en energie opwekken om zo uw woning te kunnen verwarmen. 

6| Infraroodpanelen. Infrarood panelen zijn voornamelijk geschikt als bijverwarming, maar kunnen in een goed geïsoleerd huis zeker de volledig verwarming overnemen. 

Koken zonder gas

Koken zonder gas is ook prima te doen en gebeurt al steeds meer. Meestal op een inductieplaat, een kookplaat met een magnetisch veld die uw pannen verhit zonder zelf warm te worden. In het verleden waren inductieplaten aan de prijzige kant, maar dit is steeds meer aan het veranderen. Daarnaast is keramisch koken ook een optie, maar daar heeft u wel aparte groepen in uw meterkast voor nodig.

gaskookplaat

 

 

De kosten van gasloos bouwen

Sinds de nieuwe wetgeving bekend is gemaakt, is er nogal wat te doen geweest over de kosten van het overstappen op gasloos bouwen en wonen. Het lijkt er namelijk op dat de consument het in eerste instantie fors in de portemonnee voelt.

Bij nieuwbouwwoningen 

Door gasloos bouwen gaan de aankoopbedragen van nieuwbouwwoningen flink stijgen. Hoewel de schattingen hierover verschillen, gaat men er vanuit dat nieuwe woningen gemiddeld zo’n 15.000 euro duurder worden. Hierbij moet worden opgemerkt dat dit bedrag als de jaren verstrijken waarschijnlijk fors zal dalen. Hoe vaker men duurzaam gaat bouwen en hoe meer ervaring men ermee krijgt, hoe goedkoper het zal worden.

Bij bestaande huizen

Daarnaast moeten bestaande woningen natuurlijk aangepast worden aan de wetgeving, en ook dat is een flinke investering. De aanschaf van een warmtepomp, inductiekookplaat en zonnepanelen kosten samen gemiddeld 13.000 euro. Daar staat natuurlijk tegenover (en dat geldt ook voor nieuwbouwwoningen) dat u jaarlijks flink bespaart op uw energierekening, namelijk gemiddeld 825 euro. Dat zou betekenen dat u de investeringen in ongeveer 15 tot 20 jaar terugverdiend hebt.

gasloos wonen kosten
Bron: Volkskrant

Subsidies voor gasloos wonen

Omdat de overheid gasloos wonen aanmoedigt stelt ze gelukkig wel subsidies beschikbaar, bijvoorbeeld voor warmtepompen. Schaft u een warmtepomp aan die aan de voorwaarden voldoet, dan kunt u aanspraak maken op subsidies tot wel 2500 euro. Deze subsidies worden geregeld via de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Het bedrag aan subsidie dat u krijgt hangt af van het vermogen van de warmtepomp. Hoe meer vermogen, hoe meer geld. Bovendien is er een bonus beschikbaar voor extra zuinige warmtepompen. Daarnaast zijn er ook nog financiële voordelen aan het kopen van zonnepanelen. Als particulier kunt u namelijk de btw voor aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst.

Wat voor subsidies u kunt krijgen verschilt per gemeente of provincie. Zo heeft de provincie Friesland het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy. Dit fonds financiert projecten die zich richten op energiebesparing, zoals het duurzamer maken van gebouwen en woningen.

Hoe kunt u zelf minder gas verbruiken? 

Gasloos wonen is nog steeds weinig in gebruik, terwijl dit zeker genoeg voordelen kan bieden aan zo wel het klimaat als de consument. De consument laat zich voornamelijk vaak tegenhouden door de hoge kosten van het huis gasloos maken. Terwijl u dit, als u kijkt naar de cijfers die bekend zijn, de komende jaren zeker grotendeels terugverdiend door geen gas meer te gebruiken. Voor de mensen die in een bestaande woning wonen is gasloos bouwen misschien een grote investering, maar gasloos wonen kan ook in stapjes worden toegepast in uw woning. Zo kunt u als bewoner ook al om uw eigen gas denken om dit te verminderen. Zo kunt u minder gas gebruiken of verschillende opties overwegen die van goedkoop naar duur gaan. Bij ITD kunnen wij bijvoorbeeld een zonneboiler voor je aanschaffen om duurzame energie op te wekken. Zo kan jij duurzaam wonen en kan je daarnaast ook energie besparen wat een positief effect heeft op je energierekening. 

Gasloos wonen en ITD B.V.

Wilt u overstappen op gasloos wonen of gasloos bouwen, dan is ITD B.V. Drachten een perfecte partner. Ons doel is om een maatschappelijk verantwoorde onderneming te zijn en zodoende hebben we al veel ervaring met het installeren van bijvoorbeeld warmtepompen en zon-energie-systemen. Wij komen graag bij u langs om te kijken wat er in uw situatie nodig is. Voor verdere vragen, kunt u gerust contact met ons opnemen.

 

Vrijblijvend duurzaam advies aanvragen?